5 tips bij het behalen van je rijbewijs

Haal je autorijbewijs in 5 stappen!

Category Vervoer

5 tips bij het behalen van je rijbewijsDe navolgende tips heb ik ooit van een rijinstructeur (www.rijschoolmotion.nl) gekregen. In eerste instantie lijken het wat voor de hand liggende dingen, maar ik kan je verzekeren dat ondanks dat, de meeste leerlingen er niet goed op letten. Degenen die er wel op letten slagen doorgaan eerder voor hun rijbewijs. Doe er dus je voordeel mee.

  1. Kijk verder dan je stuur

Het lijkt zo logisch, kijk vooruit! Maar rijles is in de praktijk toch net even anders. Alles is nieuw. Daardoor ben je vaak met van alles bezig behalve met vooruitkijken en beslissingen nemen. Zal ik diegene wel of niet voor laten gaan? Mag ik al wegrijden? En ga zo maar door. Hoe langer je rijdt en hoe meer ervaring met autorijden je hebt, des te makkelijker ga je die vragen voor jezelf beantwoorden. Het is daarbij wel ontzettend belangrijk dat je vooruit blijft kijken zodat je op van tevoren beslissingen kunt maken. Doe het maar eens, en je zult merken dat je een stuk relaxter in de auto zit tijdens je rijles.

2. Ken de verkeersborden

Zodra je met je rijlessen begint wil je ook echt zo snel mogelijk je rijbewijs halen. Daarvoor is natuurlijk het theoriecertificaat nodig. Je kunt ervoor kiezen om vragen over de borden te stellen tijdens je rijles, en natuurlijk is dat niet verkeerd. Maar je haalt meer uit je rijles wanneer je zelf thuis alvast goed de borden oefent en zo snel mogelijk het theoriecertificaat behaalt. Dit is ook weer zo’n logische tips, maar de praktijk leert dat de meeste leerlingen bij een autorijschool het behalen van het theoriecertifaat maar wat graag voor zich uit schuiven. Nou mag jij raden wie er eerder voor zijn rijbewijs slaagt. Degene die zijn theoriecertificaat al behaalde voor het nemen van rijlessen of degene die het voor zich uitschoof?

3. Bestuur de auto

Nu denk je zeker, die is gek geworden. Wat moet ik met zo’n tip? Dat is toch logisch? Maar kijk eens om je heen. Hoeveel mensen hebben een rijbewijs waarbij je je afvraagt hoe ze dat ooit hebben gekregen? Juist! Dit is waar ik op doel! Zorg dat je zo snel mogelijk de controle over de auto hebt. Heb je even het gevoel dat je het niet meer weet? Geen probleem, de rijinstucteur zit niet voor niks naast je. Zeg het hem, en hij zal je helpen. Het is niks om je voor te schamen. Rijles gaat alleen maar over het vergroten van je eigen veiligheid en die van anderen. Het is veel veiliger om aan je rijinstructeur te vragen of hij even het stuur wil overnemen, dan zelf de controle te verliezen en misschien wel de hoop om ooit te slagen voor je rijbewijs.

4. Beheers de kijktechniek

Ik zal niet precies gaan uitleggen hoe mijn rijinstructeur mij destijds heeft uitgelegd hoe ik moet kijken, maar wat ik wel kan zeggen is een goeie kijktechniek super belangrijk is. Ik hoorde het laatst nog van mijn vriendin die nu met haar rijbewijs bezig is. Vanaf het moment dat de rijinstructeur had uitgelegd hoe ze precies moest kijken zat ze met veel meer vertrouwen achter het stuur. Simpelweg omdat ze nu de controle heeft over wat er om haar heen gebeurt. Zorg dus dat je de kijktechniek bij het autorijden zo snel mogelijk onder controle krijgt.

5. Luister naar je rijinstructeur

Ja, dat is mooi! En een dooddoener zeker?! Nee hoor. Ik merk het zelf ook nog dagelijks in mijn werk. Soms moet ik gewoon dingen eerst ervaren om te weten of iets goed werkt. Pas dus niet diezelfde techniek toe bij het nemen van autorijles, maar vertrouw op je rijinstructeur en luister naar hem. Hij weet precies wat werkt, en wat niet werkt. Hij heeft super veel ervaring en is er bovendien voor opgeleid.

Zo, dat waren 5 tips om je rijbewijs zo snel mogelijk te halen. Ik hoop dat je er wat aan hebt en zet hem op met het behalen van jouw felbegeerde rijbewijs!